Ce este imunitatea și de ce avem nevoie de ea?

Cuvântul „imunitate” provine din cuvântul latin „immunitas”. Imunitatea este definită ca rezistența organismului împotriva diferitelor boli. Sistemul imunitar este un mecanism foarte complex cu capacitatea de a tolera orice aparține sinelui și de a respinge ceea ce este străin (non-sinele). Rolul său principal este de a menține echilibrul în mediul intern al corpului și de a-i asigura apărarea împotriva agenților nocivi externi și interni.

Imunitate înnăscută și dobândită

Sistemul nostru imunitar constă din două linii de apărare: înnăscută (nespecifică, imunitate naturală) și imunitate dobândită (imunitate specifică, adaptivă). Mecanismele imune sunt un sistem complex de celule și diverse substanțe care funcționează împreună pentru identificarea și îndepărtarea antigenelor.

Imunitatea înnăscută este prima linie de apărare a organismului, cu un răspuns rapid la stimuli. De la naștere, imunitatea înnăscută ne protejează de substanțele nocive ale mediului și de diferiți agenți patogeni.

Imunitatea dobândită este a doua linie de apărare a corpului cu un răspuns specific. Efectul său nu apare imediat după contactul cu antigenul, ci doar după câteva zile sau săptămâni. Această perioadă dintre contactul cu agentul patogen și dezvoltarea unui răspuns imun specific este importantă pentru divizarea și diferențierea celulelor imune adecvate și pentru producerea de anticorpi specifici pentru un singur antigen. Acest tip de imunitate se dezvoltă de-a lungul vieții unei persoane prin contactul cu antigeni străini, cum ar fi bacteriile și virusurile.

Imunitatea este linia de apărare a corpului

Sistemul imunitar este compus din grupuri de celule și organe care cooperează pentru a proteja organismul împotriva agenților nocivi. Dacă sistemul imunitar eșuează sau este slăbit, organismul este mai susceptibil la diferite boli. Imunitatea slăbită se manifestă ca răceli frecvente, infecții repetate, gripă, alergii, artrită sau cancer.


Adaptat de: Milos Jesenak, Zuzana Rennerova, Zuzana Vojtusova: Immunity in Pre-School Age Children (A Practical Guide for Parents), 2010; ISBN: 978-80-88866-80-0.